Menu
EUR
Hoe onderhoud en maak ik een rollator schoon?

Hoe onderhoud en maak ik een rollator schoon?

Door: Team DeZorgfirma Reacties: 0

Het schoonhouden en het daarmee onderhouden van een rollator is iets wat u zelf heel goed kan. U kunt een rollator vergelijken met een fiets zonder ketting. Dit betekend uw hoeft niks te smeren. Alleen maar de boel goed schoon te houden en te controleren of alle bouten en moeren vastzitten. Wij raden u aan om dit elk kwartaal te doen. Mocht u de rollator vaak gebruiken dan elke maand.

Onderhoud

U gaat dan simpelweg alle moeren en bouten langs om te kijken of die nog vast zitten. Die zitten net zoals bij een fiets eigenlijk wel vast. Maar het kan zijn dat dankzij het vele trillen er ergens een moertje of boutje los aan het gaan is. Dan bent u er op tijd bij en zodra hij weer vast zit dan controleert u hem daarna een paar keer, na gebruik. Blijft hij vast zitten. Dan is het goed opgelost. Gaat hij toch los. Neem contact op met ons. Wij helpen u graag. Om alles goed te kunnen controleren, dan helpt het om hem op tafel of op een werkbank te zetten.

De Rollator onderdelen om te controleren:

  • De remblokken

Controleer of de rem het nog steeds goed doet als hij op de parkeerstand staat. Mocht de rem het niet zo goed meer doen. Dan kunt u de rem stellen d.m.v. van de verstelbare moer net boven het wiel. Bij luxe rollators zoals de rollator Nitro dan kan dat zonder gereedschap. bij een rollator Gigo dan heeft u een moersleutel nodig. Zodra u aan de verstelbare moer draait dan ziet u dat het wiel dichter bij het wiel komt. Doe dit zodra hij van de parkeerstand af is. Test hem daarna, of het de parkeerstand goed werkt. Hij moet natuurlijk niet te strak staan.

  • De rem handgreep

Controleer of er nog genoeg spanning op de handgreep staat. Dit staat in contact met het bovenstaande punt. Maar toch is het belangrijk om apart te testen. Want de aanhechting van de rem bij de handgreep kan ook los aan voelen. Controleer dan dat de aanhechting geen afwijking heeft. U heeft twee remmen, dus u kunt makkelijk af kijken wat goed is. Want vaak is het er maar één die wat losser zit. Mits hij toch wat los zit, dan kunt u hier meestal ook de aanhechting iets strakker zetten, met een sleutel.

  • De assen van de wielen

Pak een wiel vast en kantel de rollator een klein beetje. Zodra hij vast zit dan is het goed. Heeft het wiel een kleine spelling. Dan kunt u hem met twee sleutels vast zetten. Doe dit niet te strak. Hierbij geldt de regel. Vast is vast.

  • Algemene staat van de wielen

Is het wiel over het hele loopvlak nog helemaal egaal? Bij ja, dan is het goed. Zodra hij scheuren heeft dan moet u hem vervangen. Bij de meeste rollators kunt u dan een nieuw wiel bestellen. Wij raden aan om dan gelijk twee wielen te vervangen. Want dan loopt u gelijk. Een nieuw wiel is vaak net iets dikker en dat voelt u met de tijd. Een wiel vervangen is kinderspel. U krijgt een compleet wiel en die vervangt u, m.b.v. twee sleutels.

  • De bouten bij de zitting

Controleer de vier bouten bij de zitting. Draai ze vaster met een kruiskop indien nodig. Heeft u een zachte zitting, controleer dan ook de spanning van de zitting. Het mag wat los zitten, maar het mag geen hangmat zijn.

  • Vouwmechanisme

Controleer de moeren en bouten of die ook nog steeds goed vast zitten. Er mag geen speling zitten op de aansluitingen. Alleen bij de haak van de sluiting van het slotje daar mag een kleine speling op zitten. Want die moet natuurlijk mee bewegen. Niet alle rollators hebben een haakje. Dit alles kun je aandraaien met een kruiskopschroevendraaier.

  • Algemene staat

Als laatste punt, bekijk en controleer de algemene staat van de rollator. Lopen alle buizen nog zoals ze moeten zijn. Een buis moet gewoon recht zijn en er mogen geen scheuren in zitten. Zodra er iets aan de hand is of u twijfelt. Bel ons en/of stuur ons foto’s van de situatie. Dan kunnen wij met u meekijken. Want veiligheid staat voorop.

Mocht u dit alles niet zelf kunnen vraag dan iemand bij u in de buurt. Er is vast een zeker een familielid, vriend of buur die dit voor u kan doen.

Niks smeren

U hoeft gelukkig niks te smeren, want alles zit waterdicht geseald zodoende kan de smeer er niet uit op de verkeerde plekken. Wilt u het toch smeren bij de wielen dan kan dat natuurlijk, maar hou er rekening mee dat de smeersels niet aan vuilophoping doen bij de draaiende onderdelen. Dit kan voor een averechts effect zorgen. Gebruik dan compressielucht om het weer schoon te spuiten. Want dat gebeurd natuurlijk op een vervelende niet te bereiken gedeelte. Dat is dan schoon te maken met gerichte compressie lucht. Bij de bouwmarkten zijn hier goedkope spuitbussen voor te koop, mocht het nodig zijn. Ook hiervoor blijft de kans klein.

Het schoonmaken van een rollator

Schoonmaken kan dus met compressielucht zoals hierboven al vermeld. Oppervlakte vuil maakt u schoon met een droge doek of zachte bezem. Daarmee veegt u de vuiligheid weg zonder beschadiging. Is de rollator nog nat van de regen. Laat hem dan eerst drogen. Droge vuiligheid is makkelijker weg te halen. Zet hem dan op een grote handdoek en geef het de tijd.

Het schoonmaken van de zitting en de algemene buizen kan met alle niet bijtende schoonmaakmiddelen. Zoals gewone groene zeep. Maak de rollator alleen nooit te nat, want dan moet hij langer drogen. Gebruik i.i.g. nooit een hogedrukspuit. Dan is de kans erop dat u iets kapot maakt erg groot.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »