Menu
EUR
Een matras met SG40, wat betekent dat? Soortelijk gewicht uitgelegd

Een matras met SG40, wat betekent dat? Soortelijk gewicht uitgelegd

Door: Team DeZorgFirma Reacties: 0

Het Soortelijk gewicht van uw matras: Wat houdt dat in?

Wilt u een nieuw matras gaan kopen? Dan zult u de termen “soortelijk gewicht, (afgekort SG)” of "raum gewicht (afgekort RG)'' zeker tegenkomen. Echter weet men er het fijne meestal niet van. In dit blog zetten wij de belangrijkste kennis op een rijtje, zodat u een goede keuze kunt maken bij het kopen van een nieuw matras.

De definitie van soortelijk gewicht

De dichtheid van matrassen, vaak afgekort tot SG, zegt iets over de kwaliteit en levensduur van een matras. Dit betreft voornamelijk schuimmatrassen. Hier zijn de koudschuim matrassen meestal van zeer goede kwaliteit. Het volumegewicht geeft aan hoeveel kilogram grondstof er in één kubieke meter (m³) schuim zit. Om de grondstof tot schuim te verwerken, wordt het opgeschuimd. Door het opschuimen komen er kleine luchtzakjes in het materiaal. Deze luchtzakken of poriën in het schuim zorgen voor positieve eigenschappen zoals ademend vermogen en duurzaamheid van de matras. Kort gezegd: De SG (matrasdichtheid) geeft aan hoeveel lucht er in het materiaal is gespoten om er schuim van te maken. Hoe meer lucht, des te meer het matras ademt.

Verschillen tussen hoge en lage dichtheid

Matrassen met een lagere dichtheid (lager dan SG 40) en dus met veel luchtzakken, hebben een goed ademend vermogen. Hoe lager de dichtheid, des te lager is de herstellende kracht van het matras. Dit komt omdat het matras langzaam terugkeert naar zijn beginvorm. Daarnaast heeft te veel lucht in de matras een negatief effect op de levensduur van de matras.

Matrassen met een hoge dichtheid zijn daarentegen zeer maatvast . Daarom hebben ze ook een zeer goede herstellende kracht. Bij matrassen met een hogere dichtheid is er dus geen risico op kuilen. Matrassen met een dichtheid van 40 of meer zijn matrassen van zeer goede kwaliteit. Matrassen met een hoge SG gaan tot 10 jaar mee. Voor de zorgsector, bijvoorbeeld ziekenhuisbedden, geldt een norm van minimaal SG 40. Een voorbeeld van een matras met SG 40 is de Gravimed Protexx.

Het volumegewicht heeft ook invloed op de prijs van een matras. Een matras met een lage SG bevat minder grondstof in de matraskern. De prijs is dus meestal goedkoper. Omgekeerd zijn matrassen met een hoge SG duurder maar ook van betere kwaliteit. Kort gezegd: Hoe hoger het SG, des te steviger het matras en meestal ook duurder.

Hoe weet ik welke dichtheid mijn matras heeft?

Als u de dichtheid van uw matras wilt berekenen, kunt u dit eenvoudig vanuit huis doen. Daar is een simpel sommetje voor: het gewicht van het matras in kg gedeeld door het volume in m³.

Een voorbeeld om het wat duidelijker te maken: Allereerst moet het volume in m³ worden berekend. Om dit te doen, vermenigvuldigd u de afmetingen met elkaar. Dus u neemt lengte x breedte x hoogte van bijvoorbeeld ons Gravimed Simplexx matras: Als voorbeeld nemen we het matras Simplexx 90x200.

Lengte – 200cm, Breedte – 90cm, Hoogte – 12cm

Het geheel is dan 2,0 x 0,9 x 0,12. Dat is een volume van 0,22 m³. Daarna deelt u de massa door het volume. Het matras van deze maat heeft een gewicht van 10 kg. Dat wil zeggen dat er 10 kg / 0,22 m³ wordt berekend. Dan komt u op een volumegewicht van 45. Zo kunt u he SG van uw matras ook berekenen.

De juiste keuze maken: wij helpen u graag!

Toch is het volumegewicht niet het enige waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuw matras. Denk bijvoorbeeld ook aan de druksterkte en de ligpositie. Als u vragen heeft over deze uitleg of hulp nodig heeft met het uitkiezen van een matras kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij staan u graag te woord.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »